0

++tips belajar cemerlang++ ( part I )

assalamualaikum.

antara tips untuk menjadi pelajar yang cemerlang.

pertama ( tidak mensia-siakan masa walaupun seminit )
seorang pelajar yang cemerlang akan menggunakan masanya dengan sebaiknya sama ada sewaktu pertukaran kelas, masa menunggu hidangan makanan, semasa menunggu bas, semasa menunggu rakan dan sebagainya. anda boleh membaca sama ada beberapa soalan objektif atau subjektif mahupun mengulangkaji kembali pelajaran yang telah dibaca.

kedua ( membawa buku kemana-mana sahaja )
sikap membawa buku ke mana-mana sahaja boleh dijadikan sebagai amalan. Sikap ini bukan bermakna anda mestilah membaca buku tersebut kerana kemungkinan besar diri anda tidak membaca apa-apa, namun, sebenarnya jika dilatih dan dijadikan amalan, keadaan ini akan menjadikan sebagai satu kewajiban dan lama kelamaan ia akan dapat memupuk jiwa anda supaya bersungguh-sungguh terhadap pelajaran. Sikap ini akan membolehkan anda menyemai budaya membaca yang positif dan sikap bertanggungjawab terhadap pelajaran.


ketiga (membuat nota ringkas)
pelajar yang cemerlang akan sentiasa membuat nota ringkas ssma ada dalam bentuk peta minda mahupun point.Nota ringkas ini sebenarnya akan dapat membantu anda dalam proses mengulangkaji pelajaran. Untuk kelihatan menarik dan mudah untuk dibaca dan di ingat, anda disarankan untuk membina peta minda. Ini akan dapat meningkatkan lagi daya ingatan anda. Dengan adanya nota ringkas ini, ulangkaji sebelum peperiksaan akan menjadi lebih mudah kerana anda tidak lagi perlu membaca huraian yang panjang lebar dari buku teks.


keempat ( menggunakan masa di awal pagi )
masa di awal pagi adalah masa yang terbaik untuk mengulangkaji pelajaran. hal ini disebabkan minda kita masih segar kerana sudah berehat unuk seketika semasa kkita sedang tidur pada malamnya. Maka, oleh yang demikian, gunakanlah masa di awal pagi denngan sebaiknya terutamanya mengulangkaji mata pelajaran yang di anggap sebagai "KILLER SUBJECT".

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back to Top